Het begeleiden van E-pupillen

Het bijzondere van E-pupillen is het groeiende inzicht dat samenwerking de kans op succes vergroot. Ze laten soms al echte combinaties zien, lopen vrij en dekken een man. Moedig ze hierin aan, maar vergeet niet dat voor veel E-pupillen de handeling met de bal nog hoofdzaak is: aannemen, dribbelen, passen en schieten.

Na één wedstrijd hebben ouders langs de lijn zich een beeld gevormd van de ‘betere’ spelers en zij die erbij hangen. Ga hier niet in mee. Kijk naar wat spelers al kunnen en daag ze uit hierin nog beter te worden.

Lees meer: Omgaan met E-pupillen

Maak het jezelf gemakkelijk en maak aan het begin van het seizoen al afspraken met spelers en ouders. Vertel ze eerst wat zij van jou kunnen verwachten en vervolgens wat jij van spelers en ouders verwacht. Mail de afspraken rond of deel ze uit op papier.

Lees meer: Afspraken buiten de lijnen

Maak altijd een praatje vooraf met de coach van de tegenpartij. Over het weer, het veld. Straal uit dat je niet de vijand bent, maar een leuke tegenstander die zij nodig hebben om een leuke wedstrijd te spelen. Spreek de verwachting van een sportieve wedstrijd uit.

Lees meer: Omgaan met de tegenpartij

De scheidsrechter heeft altijd gelijk, ook als hij geen gelijk heeft. Geen discussie, accepteren. Bespreek wat je doet bij ongewenst gedrag van jouw spelers; de scheidsrechter ziet niet alles. Bijvoorbeeld vijf minuten wissel.

Lees meer: Omgaan met de scheidsrechter

Ouders krijg je er ‘gratis’ bij – zo waarschuwen ze je bij jouw start als coach. Bedenk: zonder hun ‘vanzelfsprekende inzet’ (rijden, wassen, aanmoedigen) zou jij geen fatsoenlijk seizoen kunnen draaien met je pupillenteam. Om toch te voorkomen dat je hiernaast ook nog een team ouders moet coachen, organiseer je aan het begin van het seizoen een bijeenkomst of deel je een lijstje afspraken aan ze uit.

Lees meer: Omgaan met voetbalouders

Onder pupillen komt ernstig letsel nauwelijks voor. Wel zijn er soms kleine blessures aan armen en benen door valpartijen als gevolg van matige bewegingstechniek en lichaamsbeheersing. Veel geblesseerde spelers lap je snel weer op met waterzak, spons en een korte rust. Laat ernstige blessures over aan professionals.

Lees meer: Medische begeleiding