De taken van de aanvoerder

Uitgegeven: 8 september 2011 08:00
Laatst gewijzigd: 8 september 2011 08:00
Bron: 
KNVB

De aanvoerder onderscheidt zich van de overige spelers van zijn team door de aanvoerdersband te dragen. Hij is het aanspreekpunt voor de scheidsrechter, vóór, tijdens en na de wedstrijd.

Bij een jeugdwedstrijd is de elftalleider het aanspreekpunt voor de scheidsrechter.

Taken en bevoegdheden
De aanvoerder heeft de volgende taken en bevoegdheden:

1. Als er geen scheidsrechter aanwezig is en er zijn meerdere vervangende kandidaten, dan verricht de aanvoerder van de thuisspelende vereniging de loting om de vervangende scheidsrechter aan te wijzen.

2. De aanvoerder zorgt voor het invullen van spelersnamen en ondertekening van het wedstrijdformulier. Dit moet een kwartier voor de wedstrijd in het bezit zijn van de scheidsrechter.

3. De aanvoerder verstrekt de gegevens van medespelers aan de scheidsrechter na afloop van de wedstrijd, in verband met afwikkeling van registraties. Nadat de aanvullende gegevens zijn ingevuld, moet de aanvoerder het wedstrijdformulier nogmaals paraferen.

4. Als de scheidsrechter één of meerdere spelers, trainer en/of begeleiders in staat van beschuldiging stelt op het wedstrijdformulier, dan worden betrokkenen en aanvoerder geacht hiervan kennis te hebben genomen. De aanvoerder heeft als taak deze informatie door te geven aan direct betrokkenen.

5. De aanvoerder van de thuisspelende vereniging zorgt voor overhandiging van een kopie van het wedstrijdformulier aan de aanvoerder van de bezoekende vereniging.

6. Als de aanvoerder van de bezoekende vereniging geen kopie van het wedstrijdformulier heeft ontvangen, dan deelt hij dit direct mee aan de scheidsrechter. Verzuimt de aanvoerder als dusdanig te handelen, dan wordt verondersteld dat hij een kopie van het wedstrijdformulier heeft ontvangen.

Elftalleider jeugdvoetbal
Bij jeugdvoetbal moet de elftalleider, op grond van artikel 36 van het Reglement Wedstrijden Amateur Veldvoetbal, de omschreven taken en verantwoordelijkheden van de aanvoerder overnemen.

Overdragen van taken
Bij het seniorenvoetbal kan de aanvoerder het ondertekenen van het wedstrijdformulier formeel overdragen aan de elftalbegeleider of een bestuurslid van de betreffende vereniging. De aanvoerder blijft echter te allen tijde verantwoordelijk. Bij de visuele controle van de spelerspassen moet de aanvoerder aanwezig zijn, níet een bestuurslid of elftalleider. Bij de niet-visuele controle van de spelerspassen met de gegevens op het wedstrijdformulier, is dit wel toegestaan.

Aanvoerdersband
De aanvoerders van alle elftallen of teams die wedstrijden spelen, georganiseerd door of met goedkeuring van de KNVB, zijn verplicht een aanvoerdersband om de bovenarm te dragen. De kleur moet afwijken van de kleur van het shirt en de band moet ongeveer 10 centimeter breed zijn.

Rouwband
Tot slot: draagt de aanvoerder een rouwband? Dan moet deze worden bevestigd om de linkerbovenarm.

 

Van onze redactie
< vorige artikel
volgende artikel >
Exclusieve Oranje video's
Reacties (0)
Je dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren.